Barion Pixel
+

Szénhidrátok sportolóknak

FoodDoc2019-02-05Energia, szénhidrát, cukor, felszívódásenergia, cukor, glikémiás index, felszívódás, édes

Kell -e szénhidrát a sportoláshoz és ha igen, miért nem?

A szénhidrátok a táplálkozás alapvető energia szolgáltató anyaga, amelyet a fizikai aktivitás mértékének megfelelően kell bejuttatni, ugyanakkor a szervezet nem képes korlátlan mennyiségben hasznosítani.

A legjobb, ha az egyszerű és komplex szénhidrátok harmonikus egyensúlyban található meg. Sem a kizárólag egyszerű cukrokat, sem a csak keményítőt tartalmazó kiegészítés nem szerencsés. A kiegyenlített ásványi anyag pótlás segíti a szénhidrát emészthetőséget.

A szénhidrátokat tehát egyszerű és összetett szénhidrátokra csoportosíthatjuk.

Az egyszerű cukrok vagy egyetlen molekulából állnak – ezeket hívjuk monoszacharidnak vagy legfeljebb kettőből – ezek a diszacharidok. Kettőnél több molekula esetén már poliszacharidokról beszélünk, például a keményítő is ilyen anyag. Álljon itt rögtön egy kivétel, a 3-10 molekulát tartalmazó, de nem nagyobb anyagokat az oligoszacharid név illeti. Ilyen például a sportélelmiszerekben gyakran használt maltodextrin is. Ha részletek is érdekelnek itt egy kis táblázat a leggyakoribbakról.

szacharidok

Az energiaérték szempontjából a cukor forrása kevésbé lényeges, származhat élelmiszeripari készítményből (dextróz, fruktóz) vagy gyümölcs koncentrátumból.

A gyakran hivatkozott glikémiás index (GI) nem feltétlen követi az előbbieket, hiszen a hagyományos kristálycukor közepes, míg a maltodextrin magas GI értékkel rendelkezik.

Érdemes említést tenni a különleges összetételű anyagokról is. Az izomaltulóz (gyakran Palatinóz névvel találjuk) például kivételesen alacsony GI értéke miatt alkalmas cukorbetegek vagy inzulin rezisztens sportolók számára.

 

Kutatási adatok egyértelműen alátámasztják, hogy a közvetlenül a fizikai aktivitás után bevitt szénhidrát nagyban elősegíti a glikogén újratermelődését és a regenerálódást. A megemelkedett glikogén és fehérjeszintézis a kiválasztott inzulinnak köszönhető. Az inzulin olyan szintetizáló útvonalakat stimulál, melyek elősegítik a glükóz hasznosulását, a fehérjék előállítását az izmokban

Kapcsolat

  • 6728 Szeged, Napos út 2.
  • +36304293774
  • info@sportelelmiszer.hu

Hírlevél

Viltor - webáruház készítés és bérlés

A weboldal sütiket (cookie) használ az alapvető működés, valamint a jobb felhasználói élmény eléréséhez. Az oldal használatával elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket, valamint az Adatvédelmi tájékoztatót. A süti beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.